A – Motor

Theorie

De theorie voor de motor kunt u thuis leren aan de hand van een theorieboek en eventueel cd-roms. Voor de prijzen van de cursus, boeken enz. verwijs ik naar de prijslijst.
Daarna is er een mogelijkheid tot het volgen van 1 avond examentraining en daar krijgt u ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Theorie examen

Als eerste moet je beginnen met het reserveren van een theorie examenplaats, dit kan via de rijschool. Maar ook via de website www.cbr.nl. Je moet wel gelijk bij reservering betalen d.m.v. ideal (internetbankieren) Let wel er is altijd een wachttijd van een aantal weken dus reserveer tijdig!

Voor een theorie examen moet je naar het cbr in Bergen op Zoom, hier wordt op woensdag het theorie examen afgenomen. Een andere mogelijkheid is het cbr in Breda, hier wordt op dinsdag en wisselend op maandag of donderdag theorie examen afgenomen.

Je mag alleen theorie examen doen als je 18 jaar of ouder bent. Het examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet hebben. Het zijn meerkeuze, open en ja/nee vragen. De vragen die je op grote schermen te zien krijgt beantwoord je met drukkastjes in de tafel.

Het examen duurt in totaliteit ongeveer een uur, als je bent geslaagd krijg je direct je theorie certificaat mee. Dit is 1,5 jaar geldig. Als je gezakt bent krijg je een uitslagformulier waarop vermeld staat in welke categorieën je de fouten hebt gemaakt zodat je daar de volgende keer wat extra aandacht aan kan besteden.

Wat mee te nemen:

  • Een theorie uitnodiging, deze krijg je van de rijschool of kan je zelf printen na de reservering.
  • Een wettelijk toegestaan geldig legitimatiebewijs.

Voor de prijzen van de theorie examens verwijs ik naar de prijslijst.

Er bestaat ook de mogelijkheid om het theorie examen in het Engels of in het Turks af te leggen hiervoor wordt een extra toeslag van 4,60 euro gerekend.

Aan de balie bij het cbr bestaat de mogelijkheid om te pinnen of te chippen. Wil je het examen via de rijschool reserveren dan dient er contant betaald te worden.

Praktijklessen

Ben je in bezit van een autorijbewijs, dan kan je gelijk beginnen met lessen. Dus voordat je de theorie hebt gehaald. Heb je echter geen autorijbewijs dan moet je de theorie halen voor je begint met lessen.

Voor de motor hebben we 3 categorieën, en er wordt een verschil gemaakt en doorstromers en beginners. Als je beginner bent moet je 1 theorie examen doen 1 praktijkexamen voertuigbeheersing en 1 praktijkexamen verkeersdeelneming.

Hoe zijn de regels voor het halen van het motorrijbewijs?

Sinds 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor het halen van het motorrijbewijs. Als je jonger bent dan 24 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al rijlessen volgen. Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.

Minimaal 2 jaar na het behalen van A1 kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar 1 praktijkexamen verkeersdeelneming te doen, dan ben je een doorstromer. LET OP ! vanaf 2014 mag je vanaf 20 jaar direct instromen in de A2 categorie je krijgt dan dus 1 theorie examen 1 praktijkexamen voertuigbeheersing en 1 praktijkexamen verkeersdeelneming.

Minimaal 2 jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen, je bent dan een doorstromer.

Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en 1 praktijkexamen voertuigbeheersing en 1 praktijkexamen verkeersdeelneming.

Voor wat betreft de kosten van de examens hanteren we 3 prijzen, theorie examen, praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming, of u een doorstromer bent of examen als beginner doet maakt niet uit. Voor de prijzen verwijs ik naar de prijslijst.

De motorrijlessen zijn altijd 1,5 uur. Anders blijft er na het omkleden enz, relatief weinig lestijd over. De lessen voor het examen zijn 1 uur.

Tijdens het lessen maak je gebruik van de motor en de beschermende kleding van Verkeersschool Frijters, wil je echter je eigen motorkleding gebruiken dan is dat uiteraard geen probleem. Bij de helm kun je kiezen of je er 1 van ons gebruikt of 1 van jezelf, via ons aanschaffen kan ook. Gebruik je er 1 van ons dan is de aanschaf van een helmmutsje verplicht i.v.m. hygiëne. Zelf moet je zorgen voor schoenen die de enkel bedekken, en handschoenen, uiteraard kunnen wij je helpen bij de aanschaf of informatie hierover geven.

Praktijk examen

Het praktijk examen bestaat bij de motor opleiding uit 2 delen.
Het eerste gedeelte dat is het examen bijzondere verrichtingen. Hier wordt je getoetst op voertuigbeheersing door middel van wat oefeningen. O.a balansoefeningen, remproeven, slaloms en uitwijkoefeningen.

Is dit examen voldoende afgerond dan gaan we over naar het laatste gedeelte. Dit bestaat uit het examen Verkeersdeelneming. Dan moet je kunnen laten zien dat je met de motor veilig door het verkeer kan manoeuvreren. Denk aan, rijden in de stad, op de snelweg bochttechniek enz.

Lesmotor

Bij Verkeersschool Frijters worden de motorlessen gegeven met een Suzuki Gladius 650 en een Suzuki 500 GS.


Scroll to Top