B – Auto

Theorie

Er zijn bij verkeersschool Frijters twee mogelijkheden om de theorie te halen. Het is mogelijk om een klassikale cursus te volgen. Deze cursus bestaat uit 4 avonden van ongeveer 3 uur. De tweede optie is het zelf leren van de theorie aan de hand van het boek en eventueel cd-roms of dvd’s. Voor de prijzen van de cursus, boeken enz. verwijs ik naar de prijslijst.

Theorie examen

Als eerste moet je beginnen met het reserveren van een theorie examenplaats, dit kan via de rijschool. Maar ook via de website www.cbr.nl. Je moet wel gelijk bij reservering betalen d.m.v. iDeal (internetbankieren) Let wel er is altijd een wachttijd van een aantal weken dus reserveer tijdig! Voor een theorie examen moet je naar het cbr in Breda, hier wordt op dinsdag en wisselend op maandag of donderdag theorie examen afgenomen.

Je mag al theorie examen doen vanaf je 16,5 bent. Het examen bestaat uit 2 stukken het eerste stuk zijn vragen over gevaarherkenning hiervan krijg je er 25 en je moet er 13 goed hebben. Het tweede stuk zijn 40 vragen waarvan je er minimaal 35 goed moet hebben. Het zijn meerkeuze, open en ja/nee vragen. De vragen die je op grote schermen te zien krijgt beantwoord je met drukkastjes in de tafel.

Het examen duurt in totaliteit ongeveer een uur, als je bent geslaagd krijg je direct je theorie certificaat mee. Als je gezakt bent krijg je een uitslagformulier waarop vermeld staat in welke categorieën je de fouten hebt gemaakt zodat je daar de volgende keer wat extra aandacht aan kan besteden.

Wat mee te nemen:

  • Een theorie uitnodiging, deze krijg je van de rijschool of kan je zelf printen na de reservering.
  • Een wettelijk toegestaan geldig legitimatiebewijs.

Voor de prijzen van het theorie examens verwijs ik naar de prijslijst.
Er bestaat ook de mogelijkheid om het theorie examen in het Engels of in het Turks af te leggen hiervoor wordt een extra toeslag van 4,60 euro gerekend.

Aan de balie bij het cbr bestaat de mogelijkheid om te pinnen. Wil je het examen via de rijschool reserveren dan dient er contant betaald te worden.

Praktijklessen

Het grootste verschil tussen lessen bij verkeersschool Frijters en andere rijscholen in de regio zit hem in het feit dat wij lesblokken van 1,5 uur hebben. Ik zal even een toelichting geven waarom dat wij dat doen.

Als je maar 1 uur rijles hebt en je moet in die tijd een leerling naar huis brengen en weer een nieuwe ophalen ben je daar al minimaal een kwartier mee bezig, als je hier de reistijd naar het examengebied bij optelt kom je tot de conclusie dat je maar een klein deel van de les echt in het examengebied bezig bent. Bij lesblokken van 1,5 kan je dus langer in het examengebied rijden, je krijgt meer leermomenten per rijles en uiteindelijk zal dit resulteren in een hoger rendement voor wat betreft slagingspercentage.

Kosten

De totale kosten zullen dus minder zijn dan wanneer je per uur lest, omdat je in totaal minder lessen nodig hebt. Voor de prijzen van de lessen, aantrekkelijke pakketten en aanbiedingen verwijs ik naar de prijslijst.

Opbouw van de lessen

De lessen zijn als volgt opgebouwd. De eerste 3-4 lessen ben je bezig met het voertuig onder controle te krijgen. Denk hierbij aan wegrijden, stoppen, sturen, schakelen en er worden een aantal bijzondere verrichtingen aangeleerd om het voertuig te leren beheersen.

In de lessen 5-10 wordt het kijkgedrag aangeleerd, ook het op de juiste manier afslaan het gedrag op en rond kruispunten wordt behandeld. Ook komt in dit gedeelte van de opleiding de snelweg aan bod.

Tussen Tijdse Toets

Op twee derde van de opleiding is het moment aangekomen dat je klaar bent voor een Tussen Tijdse Toets (T.T.T.) Dit is een proefexamen bij het cbr. Dit is niet verplicht, maar op basis van eerdere ervaringen is gebleken dat de slagingskans met 20% toeneemt.

Bij een toets is er geen sprake van slagen of zakken. Het is altijd een leerzame ervaring, je went alvast aan de examen situatie en er zullen dus bij het echte examen wat minder spanningen zijn, je krijgt van de examinator dan ook een adviesformulier mee waarop staat aan welke punten je nog wat aandacht moet besteden. Wat je wel kan verdienen is een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende examen. Op de toets doe je 2 bijzondere verrichtingen en één daarvan moet er goed zijn. Dan is de vrijstelling binnen. Dat is ten eerste al een gerust gevoel en ten tweede hebben we tijdens de volgende lessen alle tijd om ons op het rijden te concentreren. Voor de prijzen verwijs ik naar de prijslijst.

Als dit allemaal onder controle is kan je aan het examen beginnen.

Praktijk examen

Om aan het praktijk examen te mogen deelnemen moet je minimaal 17 jaar zijn en in het bezit van een theorie certificaat.

Voor je gaat beginnen aan de rit moet je de verklaring van geschiktheid ondertekenen. Deze krijg je ook tijdens de eerste rijles uitgereikt. Dit is een verklaring die gaat over de gezondheid van de kandidaat. Mocht er toch een medische belemmering zijn dan moet er vaak een verklaring van een arts aan te pas komen om toch geschikt te worden bevonden voor het praktijkexamen.

Het aanvragen:

Het reserveren van de examens wordt gedaan door verkeersschool Frijters, uiteraard in overleg met de leerling. Er wordt samen besproken wanneer de leerling klaar is voor het examen en op welke dagen de leerling absoluut geen examen kan doen. (toetsen op school, vakantie, enz.)

Als je op examen gaat moet je de volgende dingen meenemen:

  • Een oproepkaart, deze wordt door verkeersschool Frijters meegenomen
  • Een wettelijk toegestaan geldig legitimatie bewijs.
  • Eventueel het adviesformulier van de t.t.t. (tussen tijdse toets)

Let op: Heb je geen legitimatie bij dan gaat het examen niet door en ben je wel je geld kwijt!

Voor de prijs van het examen verwijs ik u naar de prijslijst

Lesauto

De lessen worden gegeven in een Renault Clio 1.5 DCI

Vanwaar deze keuze?

Deze auto leent zich uitstekend voor het stadsgebruik, waar we toch het meeste van de tijd gaan rijden. Hij is erg compleet en comfortabel uitgerust, heeft een zuinige maar sterke dieselmotor en is qua prijs kwaliteit verhouding één van de besten in hun klasse.

Renault Clio


Scroll to Top